Cushings sjukdom

Din hund behandlas för Cushings sjukdom. Det är ett tillstånd som beror på en överproduktion av hormon från binjuren. Symtomen varierar, men det vanligaste är ökad törst och hunger, viktökning, hudförändringar och sytmom på infektioner.

Sjukdomen behandlas medicinskt vilket innebär behandling med tabletter. Två typer av behandling finns och vad veterinären väljer att sätta in beror på olika överväganden.

Behandlingen kan ge biverkningar men dessa orsakas som regel av en för kraftig sänkning av binjurehormonproduktionen. Det är därför av största vikt att hitta rätt dosnivå för din hund, genom att upprepade gånger kontrollera binjurehormonernas nivå.
Detta gör man genom ett så kallat belastningstest som tar två timmar att utföra. Du kan välja att lämna din hund hos oss eller komma tillbaka efter 1,5 timme.

300_mastiff

De biverkningar du ska se upp med är fram för allt nedsatt aptit. Då sjukdomen ger en ökad aptit kan en normalisering av aptiten ses som ett svar på behandlingen, men om hunden äter mycket sämre eller inte alls ska du inte ge mer behandling innan du kontaktat oss. Andra möjliga biverkningar är slöhet och kräkningar, avbryt behandlingen och kontakta oss om du misstänker biverkningar.

Det första tecknet på att behandlingen har effekt är att törsten minskar. Detta brukar man märka efter några dagar upp till två veckor. Att mäta törsten kan vara ett enkelt och effektivt sätt att följa behandlingen. En hund dricker normalt ca 5 dl per 10 kg (glöm dock inte det eventuella vatten som finns i maten) och går det över 1 l per 10 kg är det ett klart tecken på ökad törst.

Mät gärna hur mycket hunden dricker innan du börjar behandla och sen 3-6 dagar in i behandlingen. Tänk dock på att det kan variera en del mellan dagarna på grund av normalvariation.

Den första behandlingskontrollen sker efter en eller två veckor. Andra tecken på behandlingseffekt som till exempel normalisering av vikten och hudförändringar sker mer gradvis och tar som regel två till tre månader.

Behandlingen skrivs antingen ut på recept och följs enligt ordination eller så ska du ge XX tablett/er per dag Lysodren som vi tillhandahåller. Denna dos sänks till en underhålldos på en eller två gånger per vecka efter första behandlingskontrollen eller om du märker att törsten normaliserats.

300_vibro1Om du fått Vetoryl på recept är det viktigt att blodprov för behandlingskontroll sker 4 timmar efter tablettgivning. Enklast ger du tabletten 4 timmar innan detta besök oavsett när du annars ger medicinen.

Normalt sett kan cushings sjukdom väl kontrolleras med denna behandling och din hunds symtom helt försvinna inom en kortare eller längre tid. Det kräver dock övervakning och du kommer att få nya ordinationer om doseringen efter hur belastningstesterna ser ut.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien