Våra avdelningar

Reception/väntrum
300_reception
Vid ankomst sker anmälan i receptionen där vår kunniga personal kan svara på det mesta från försäkringar till foderfrågor. Fråga gärna! Är det ert första besök får du fylla i ett kort med ”personuppgifter” om dig och ditt djur. Tag gärna en kopp kaffe eller te medan du väntar. Väntetid kan förekomma på grund av akutfall men detta meddelar vi i så fall vid ankomst. Vi har även möjlighet att direktreglera ert besök med försäkringsbolaget. Kom ihåg att ta med försäkringsnumret. Vill ni ha räkningen direktreglerad meddela detta till personalen i receptionen.

300_behandling
Polikliniken
Efter inskrivning i receptionen får ni sitta ner i väntrummet. En liten stund senare kallar sköterskan in er på ett undersökningsrum och veterinären underrättas om patientens hälsotillstånd. Efter veterinärens undersökning påbörjas eventuella behandlingar med till exempel blodprov, röntgen, ultraljud eller operation. Det är också viktigt att vi får reda på ditt djurs kostvanor, eventuell medicinering, överkänslighet eller allergier.

Ultraljud
Ultraljud är ett diagnostiskt hjälpmedel som används allt mer inom veterinärmedicinen. Delvis är det ett komplement till röntgen, men också en värdefull undersökningsmetod i sig. På Din Veterinär har vi mycket kvalificerad utrustning och speciell kompetens för att utföra ultraljudsundersökningar. Ultraljudet är en grundläggande metod för att undersöka hjärta, njurar, lever, urinblåsa, prostata, livmoder, binjurar, bukspottskörtel, äggstockar, testiklar med flera organ. Det är också en viktig kompletterande diagnostik av till exempal ögon, muskulatur, senor med flera strukturer. Mycket viktigt för att ställa en exakt diagnos är att man med ultraljudets hjälp kan ta cellprover och vävnadsprover från tumörer och organ såsom lever, njurar, prostata osv. Detta kan bespara djuret lidande och djurägaren kostnader i form av mer komplicerade och invasiva diagostiska ingrepp, det vill säga operationer.700x500_ultraljud Främst ansvarig för ultraljudsdiagnostiken är veterinär Torkel Falk, som är en av landets mest erfarna ultraljudsundersökare med mer än 15 års erfarenhet och många tusentals undersökningar bakom sig. Han har hållit en rad kurser i ultraljudsdiagnostik för veterinärkollegor och har en gedigen utbildning på området, bland annat forskarutbildning i ekokardiografi (hjärtultraljud).

Laboratoriet
På vårt eget laboratorium analyseras varje dag en stor mängd prover. Vi analyserar själva rutinblodprover, urinprover, vissa hormonanalyser och många cytologiska prover. Andra prover som till exempel bakterieodlingar skickas iväg för analys. Ansvarig för laboratoriet är Josefin som själv hanterar: Leverprofiler (albumin, totalprotein, ALAT, ALKP, TBIL, gallsyror, elektrofores). Fenotypning av alfa-1-antitrypsin Borrelia/Ehrlichia antikroppsbestämning i serum samt autoantikroppar mot cellkärnor (ANA) med immunoflourescensmikroskopi

Röntgen
300_rontgen
Röntgen är ett mycket användbart hjälpmedel vid diagnos av många sjukdomar och tillstånd och ett mycket bra komplement till exempelvis ultraljudet. Organ i bröst-och bukhåla kan studeras, till exempel hjärta, lungor, lever, njurar ,tarm och urinblåsa. Skelettet lämpar sig väl för röntgenundersökning och frakturer och många ledförändringar diagnostiseras bäst med röntgen.

Datortomografi
Smådjurskliniken kan nu erbjuda egna och inremitterade patienter undersökning med CT. CT står för Computer Tomography vilket på svenska är detsamma som datortomografi. Detta innebära att man röntgar ett område i många tunna skikt och med hjälp av datorn sedan kan skapa en oerhört detaljerad tredimensionell bild av det undersökta området.300_ct2Med hjälp av CT kan man ställa diagnoser som är omöjligt att ställa med vanlig röntgen och man kan ”titta in” i organ som har varit svåra att undersöka tidigare.

 

Exempel på sjukdomar där CT verkligen underlättar arbetet med att ställa en snabb diagnos är tumörsjukdomar, skador och sjukdomar i leder och rygg och olika typer av kärlmissbildningar.

Vid undersökning får patienten lite lugnande eller en kort narkos, beroende på undersökning, och körs genom datortomografen. Själva undersökningen går fort, oftast under 1 minut.

Alla undersökningar granskas här av undersökande veterinär och i de flesta fall även av CT-specialister i Cambrigde, Storbrittanien.

Försäkringsbolagen ersätter oftast de CT-undersökningar som vi rekommenderar, antingen helt eller delvis, men i en del fall krävs förhandsbesked, vilket vi naturligtvis hjälper till med.

 

Operationssal
Vår operationsavdelning är välutrustad bland annat endoskopi (för till exempel gastroskopi och rektoskopi), tip top övervakningsutrustning och personal med lång erfarenhet av arbete med smådjursanestesi. Här utför vi 10-15 större och mindre operationer dagligen, alltifrån ledoperationer och bukkirurgi till dränering av bitskador och tandstenstagning.
En normal dag arbetar vi 1-2 veterinärer och 2-3 leg. djursjukskötare på avdelningen med sövning, de kirurgiska ingreppen men också att på bästa sätt ta hand om djuret efter operationen.

300_operation2

 

I anslutning till operationsavdelningen finns vårdavdelningen där våra patienter får vård och behandling under dagen. Generellt har vi inga djur som stannar under natten. Vården bygger istället på att djuren, då de behöver behandling, får denna under dagen, men tillbringar natten hemma hos husse och matte i lugn och ro. Vi upplever att de flesta djur faktiskt tillfrisknar fortare på detta sätt. De kan både vila bättre och kommer igång att äta fortare om de har kontakt med sin hemmiljö. De djur som behöver dygnet-runt-vård remitterar vi naturligtvis till klinik med personal dygnet runt.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien