Råd vid bekymmer med din katts beteende

Stress i hemmiljön kan leda till hälso- och beteendeproblem som kan vara svåra att komma till rätta med utan att man ser över hela kattens levnadssituation.

Man har genom forskning kommit fram till att katter behöver ha vissa specifika
behov tillgodosedda i sin levnadsmiljö, för att känna sig så trygga och må så mentalt bra, som möjligt.

Dessa behov kan delas in i ’5 pelare’:
1 Tillhandahåll en trygg plats
2 Tillhandahåll flera och separata viktiga miljöresurser
3 Tillhandahåll möjlighet för lek och jaktbeteende
4 Tillhandahåll positiv och förutsägbar social kontakt mellan
människa och katt
5 Tillhandahåll en miljö som respekterar kattens känsliga
luktsinne

Att se över dessa fem kan hjälpa katten känna sig trygg och säker i sin
levnadsmiljö; The 5 ’pilars’ of a healthy feline environment. Artikel
finns att läsa i Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15,
219–230). Webbadress till artikeln:
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1098612X13477537
om man vill läsa mer.

Ett beteendeproblem kan yttra sig på olika vis, men ett relativt vanligt problem är när katten kissar eller bajsar utanför lådan. Har din katt ett pågående beteendeproblem ska den först och främst hälsoundersökas för att konstatera eller utesluta bakomliggande sjukdom i behov av behandling, men nedanstående information kan tillämpas direkt! Denna information är även till glädje för dig vars katt inte har några pågående hälso-och/eller beteendeproblem men som vill optimera kattens levnadssituation!

Doft

 Tillhandahåll en miljö som respekterar kattens viktiga och känsliga luktsinne 

Undvik starkt doftande rengöringsmedel/tvättmedel och försök att inte städa bort kattens feromonmarkeringar där du ser katten stryka sina kinder. Katter blir lätt stressade av starka dofter och förändringar i dofter i hemmet. Likväl om man hela tiden städar bort de område de har markerat som deras med hjälp av ansiktsferomoner. Använd neutrala städ-produkter och tvättmedel och undvik att torka de område du ser katten stryka sitt ansikte mot! Låt de filtar och platser katten ligger på vara i största möjliga mån! Detta kan hjälpa katten att känna sig trygg och säker i sitt hem.

Social kontakt

Tillhandahåll positiv, förutsägbar och återkommande social kontakt mellan dig och din/dina katter.

Försök ha en daglig rutin där du socialiserar med katten och låt katten ta initiativ till detta, särskilt om du har en försiktig och lättstressad katt! Kom ihåg att de flesta katter gärna har många korta lågintensiva interaktioner. Låt katten komma till dig eller ta sakta fram handen till katten för att lukta och undersöka. Om den till exempel stryker sin kind mot din hand kan du försiktigt klia den på sidan av ansiktet, under hakan eller där du vet att den uppskattar beröring. Leta efter tecken på avslappning och om katten verkar spänd/viftar på svansen avbryt och låt katten vara. Låter man katten initiera den sociala kontakten kommer det få katten att känna sig trygg och ha kontroll över sin miljö.

Resurser

Tillhandahåll miljöresurserna mat, vatten, kattlådor, klösbrädor, område för lek, vila och gömställe åtskilt från varandra. Har man flera katter i sitt hem ska det finnas 1 resurs per katt plus en extra, spridda på olika platser i hemmet! (Ett exempel är 3 katter = 4 kattlådor)
Då katter kan vara mycket känsliga för förändring i sin miljö är det klokt att ”skynda långsamt” och eventuella nya föremål och flytt av resurser bör ske långsamt. Var även uppmärksam på om katten verkar bli stressad eller om problemen blir värre. Om så är fallet gör då en paus i förändringen tills att katten verkar tillfreds igen! Om möjlighet finns, låt gärna de gamla resurserna stå kvar på sin plats och introducera och placera ut nya. När katten kan nå en grundläggande resurs vid behov är det lättare att känna sig trygg och säker i sin miljö – sitt hem. Detta minskar risken att katten utvecklar oönskade beteende på grund av stress. Följ listan över miljöresurserna och se över vilka förändringar som eventuellt kan behöva göras. Se till att samtliga resurser är separerade ifrån varandra och ha minst en uppsättning per katt, framför allt om det bor flera katter i hemmet! Kattlådorna bör vara placerade i olika delar av hemmet så att samtliga katter kan nå dem utan att det blir bråk. Se så att mat och vatten är placerade en bit ifrån varandra och borta från kattlådan då katter av naturen inte äter och dricker på samma plats och inte heller nära där de går på toaletten! Tänk även på storlek, utformning och placeringen av kattlådorna så de står i ett lugnt område med bra utsikt, är lättillgänglig och har utrymmer för katten. Kattlådans storlek bör vara 1,5 gånger kattens längd från nos till svansrot! Har du en äldre katt, eller om katten har till exempel artros, är det viktigt att se så att katten lätt kan ta sig till resurserna. Ibland kan man behöva ha en kattlåda med lägre kant och avsatser/ramp till de gömställen, som ligger på en högre nivå.

Lek

Tillhandahåll möjlighet för lek och rovdjursbeteende.
Ha olika leksaker, att till exempel gömma för katten att leta efter eller låt dem ligga utspridda, på olika platser i hemmet. Lägg undan och byt ut ofta, gärna varannan dag, då de snabbt tröttnar på en leksak när de har lekt/jagat denna. Det finns även bra matleksaker katten kan leta efter och få utlopp för sitt behov av att jaga då den får belöning direkt i form av mat/godbitar. Man kan med fördel ge en del av dagsransonen mat i just en matleksak. Lek gärna själv med katten, använd då med fördel ett leksaks-spö eller katt-vippa och avsluta ”jakten” med en liten godbit. Lägg undan denna typ av leksaker så att katten inte trasslar in sig och skadar sig på snöret! Som jägare har katten nytta av jaktlekar för att känna sig säker och trygg. Finns flera katter i hemmet separera dessa innan er lek för att det inte ska uppstå konflikter mellan katterna!

Gömställe och viloplatser

Ge katten trygga och säkra platser i hemmet
På denna plats ska katten ha möjlighet att finna ro utan att känna sig iakttagen eller bli störd! Ge katten utrymmer på olika platser i hemmet så valmöjlighet finns vid olika situationer. Det kan vara bra att tänka på att katter ibland väljer att ligga högt upp, exempelvis på en hylla eller i en garderob, där dörren säkrats så den inte stänger sig(!), och bakom eller under saker. Det är viktigt att katten kan gömma sig men att den har möjlighet att kika ut om den vill. Blir katten stressad av att åka till veterinären och transportburen är en svår plats att infinna sig i, kan man ha denne ståendes på en lugn plats i hemmet, med avtagen dörr(!), och en filt över, så att katten eventuellt kan gömma sig och börja känna sig trygg i den innan det är dags att åka. Det finns bra och positiva sätt att träna katten att känna sig trygg i sin transport bur! Finns det flera katter i hemmet ska det finnas flera olika platser, minst varsin plus en extra, som katterna kan utnyttja utan att bli trängd av den/de andra katterna.