Man har genom forskning kommit fram till att katter behöver ha vissa specifika
behov tillgodosedda i sin levnadsmiljö, för att känna sig så trygga och må så mentalt bra, som möjligt.
Dessa behov kan delas in i ’5 pelare’:
1 Tillhandahåll en trygg plats
2 Tillhandahåll flera och separata viktiga miljöresurser
3 Tillhandahåll möjlighet för lek och jaktbeteende
4 Tillhandahåll positiv och förutsägbar social kontakt mellan
människa och katt
5 Tillhandahåll en miljö som respekterar kattens känsliga
luktsinne
Att se över dessa fem kan hjälpa katten känna sig trygg och säker i sin
levnadsmiljö; The 5 ’pilars’ of a healthy feline environment. Artikel
finns att läsa i Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15,
219–230). Webbadress till artikeln:
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1098612X13477537
om man vill läsa mer.
Ett beteendeproblem kan yttra sig på olika vis, men ett relativt vanligt problem är när katten kissar eller bajsar utanför lådan. Har din katt ett pågående beteendeproblem ska den först och främst hälsoundersökas för att konstatera eller utesluta bakomliggande sjukdom i behov av behandling, men nedanstående information kan tillämpas direkt! Denna information är även till glädje för dig vars katt inte har några pågående hälso-och/eller beteendeproblem men som vill optimera kattens levnadssituation!
Undvik starkt doftande rengöringsmedel/tvättmedel och försök att inte städa bort kattens feromonmarkeringar där du ser katten stryka sina kinder. Katter blir lätt stressade av starka dofter och förändringar i dofter i hemmet. Likväl om man hela tiden städar bort de område de har markerat som deras med hjälp av ansiktsferomoner. Använd neutrala städ-produkter och tvättmedel och undvik att torka de område du ser katten stryka sitt ansikte mot! Låt de filtar och platser katten ligger på vara i största möjliga mån! Detta kan hjälpa katten att känna sig trygg och säker i sitt hem.
Försök ha en daglig rutin där du socialiserar med katten och låt katten ta initiativ till detta, särskilt om du har en försiktig och lättstressad katt! Kom ihåg att de flesta katter gärna har många korta lågintensiva interaktioner. Låt katten komma till dig eller ta sakta fram handen till katten för att lukta och undersöka. Om den till exempel stryker sin kind mot din hand kan du försiktigt klia den på sidan av ansiktet, under hakan eller där du vet att den uppskattar beröring. Leta efter tecken på avslappning och om katten verkar spänd/viftar på svansen avbryt och låt katten vara. Låter man katten initiera den sociala kontakten kommer det få katten att känna sig trygg och ha kontroll över sin miljö.