Hos oss på Din Veterinär har vi en stor fokus punkt inom rehabilitering. Vare sig det gäller efter operation eller återhämtning av skada så kan vi på ett eller annat sätt hjälpa ditt djur tillbaka till naturlig förmåga.
I vår nybyggda avdelning för rehabilitering och friskvård kan vi erbjuda behandling med terapilaser, vibrationsplatta och treadmill (vattenband). En tätare uppföljning efter operation eller skada ger ett snabbare tillfrisknande och minskar risken för sekundära problem. Ansvarig veterinär, sköterska och leg. fysioterapeut utformar tillsammans med dig som djurägare en rehabiliteringsplan som passar för ditt djur. Planen kommer att omfatta besök på rehab-avdelningen, råd för fortsatt och regelbunden träning samt eventuellt kostupplägg. Vår fysioterapeut har en gedigen universitetsutbildning till leg. sjukgymnast/fysioterapeut med vidareutbildning och masterexamen (MSc) inom veterinär sjukgymnastik och är godkänd av jordbruksverket för arbete inom djurens hälso- och sjukvård.
• Traumatiska skador t ex korsbandskador, muskel- och ligamentskador
• Degenerativa skador (förslitningsskador) t ex artros och spondylos
• Kongenitala (medfödda) problem som t ex höftledsdysplasi, patellaluxation och osteochondros
• Neurologiska bortfall vid t ex diskbråck, lumbosacral stenos (L7-S1)
• Övervikt
• Skadeförebyggande träning för aktiva sällskapshundar och jakthundar
Water treadmill
Laser
Akupunktur
Vibrosvär
Elektroterapi
Manuella metoder
Kompletterande träning
Rätt kost
Sjukgymnastexamen vid Karolinska Institutet i Solna 1999. Arbetat inom olika områden inom humansjukvården, bl.a. primärvård, akut- intensivvård, ortopedi och reumatologi. Arbetat heltid som sjukgymnast inom veterinärmedicin, häst, som egenföretagare i samarbete med olika veterinärer och kliniker sedan 2006. Godkänd av SJV när den nya behörighetslagen trädde i kraft 2010. Arbetat för att etablera Leg. sjukgymnaster som yrkeskår inom veterinärmedicinen genom styrelsearbete i LSVET under många år. 3 års studier vid Masterprogrammet för Veterinary Physiotherapy vid Universitetet i Liverpool, England 2013-2016.
Träning på vattenband är en skonsam, effektiv och mycket funktionell metod för att träna upp styrka, rörlighet, koordination, kondition och balans. Vattnet avlastar hundens tyngd på lederna samtidigt som det ger motstånd mot rörelsen. Ju högre vattennivån är desto mer avlastas hundens tyngd och motståndet ökar. Lägre vatten ger en ökad rörlighet i benets leder. Ju högre hastighet desto högre motstånd ger vattnet. Detta anpassas individuellt för varje hund beroende på en rad olika faktorer. Det är ofta aktuellt med vattenbandträning t ex efter ortopediska operationer, rygg-problem, artros eller övervikt.
Laserbehandling är en metod som använder olika frekvenser av ljus för att behandla t ex smärta, inflammation, muskelspänningar, svullnader och sårläkning. Skillnaden mellan ”vanligt” ljus och laser är att laserljuset bara har en våglängd, energimängden har samma fas och riktning samt att ljuset inte sprider sig.
Detta ger en fokuserad ”stråle” som gör det möjligt att behandla med stor precision. Verkningsmekanismerna i laser är många och komplexa men enkelt uttryckt kan man säga att ljusenergin absorberas av cellerna och påverkar de biologiska processerna på cellnivå i vävnaden. Laser har visat sig optimera kvalitén på läkningsprocessen.
Behandlingsdjupet är beroende på vilken typ av vävnad som behandlas, vilken våglängd som används, päls, färg mm. Laserbehandling kräver en mycket specifik riktad behandling. Det finns olika typer av apparater på marknaden och här på Din Veterinär använder vi en s.k. klass 4-laser vilket är en av de starkaste på marknaden.
Akupunktur är i huvudsak en smärtlindringsmetod. Tunna sterila nålar sätts in i vävnaden via vilka man kan stimulera nervsystemet. Akupunktur har sitt ursprung i Kina och har använts i ca 5000 år. Det finns dokumenterat att kineserna tidigt använde akupunktur även på djur. I västerlandet började man forska på akupunkturens effekter på 70-talet då man nåddes av rapporter att kinesiska läkare gjorde kirurgiska ingrepp enbart med akupunkturbedövning. Denna forskning visade att genom att stimulera kroppens nervsystem med nålarna uppnås en smärtlindrande effekt. Detta sker genom frisättning av kroppens egna smärtlindrande ämnen, t ex endorfiner, och att stimulering av nervsystemet även kan blockera smärtsignalen på ryggmärgsnivå. Reflexer i ryggmärgen ger också en avslappning i muskulaturen. En behandlingsserie på minst 5 behandlingar krävs för att få smärtlindrande effekt. Med muskelavslappning och triggerpunktsbehandling får man omedelbar effekt.
1984 fanns det tillräckligt mycket forskning och Socialstyrelsen godkände akupunktur som en behandlingsmetod mot smärta i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Vibrosfärträning innebär att hunden står på en vibrerande platta under en mycket kort tid. För att uppnå bästa effekt skall hunden utföra styrkeövningar på plattan. Vibrationerna med låg frekvens (5 Hz) kan också verka avslappnande på hunden vilket kan vara till hjälp under t ex laser eller akupunkturbehandling. Rörelserna sker i vertikala plan (upp och ner) vilket ger lederna en normal belastning. Vibrationsplattans snabba rörelser (5Hz-30Hz) upp och ner framkallar en sträck-reflex som får musklerna i hundens ben, upp till höfterna och bålen samt ryggen, att spänna sig och slappna av omväxlande. Detta resulterar i sin tur i att flera hundra muskelsammandragningar sker varje minut. Träningsfrekvensen bör ligga på 1-3 gånger i veckan för att få avsedd effekt hos djuret.
• Byt från liggande upp till sittande för att träna buk, rygg och framben
• Byt från sittande till stående för att träna hela bakpartiet
• Byt från stående till liggande för att träna flexorerna i benen
Man kan sedan öka ansträngningen genom att lyfta ett ben i taget i 5-60 sekunders intervall. Beroende på position, riktning och vilket ben man lyfter tränar man givetvis olika saker i kroppen. Avsluta gärna träningen i hemmet med stretching för total avslappning.
Hjälper till att stärka hela ryggen
Hjälper till att stärka rygg- och bogparti
samt frambenens leder
Hjälper till att stärka hela hunden
Denna används då muskler har blivit förtvinade av olika anledningar. Hunden kan ha haft ont och inte använt vissa muskelgrupper på länge. Ett annat användningsområde är vid en nervskada/påverkan på nerver som gjort att musklerna kopplade till dessa nerver inte fått några signaler från nervsystemet att arbeta.
El-elektroder sätts på djurets hud och en svag ström skickas via en elapparat som ger musklerna signaler att aktiveras. Man ”lurar” helt enkelt musklerna att komma igång igen. Samtidigt triggas de skadade nerverna att skicka signaler till hjärnan så att en muskelgrupp aktiveras. Detta kan hjälpa det neuromuskulära systemet att komma igång att läka. Djuren brukar tycka att detta är en väldigt skön behandling.
Jämfört med NMES är TENS behandling klassad som en smärtlindringsmetod. Man använder oftast 2 olika frekvenser, lågfrekvent (2 Hz) och högfrekvent (80-120 Hz) eller en blandning av dessa. Lågfrekvent behandling ger snabba, rytmiska muskelkontraktioner och en frisättning av kroppens egna smärtlindrande ämnen (se akupunktur). Högfrekvent behandling ger en smärtlindring genom stimulering av beröringsnerver och blockerar smärtsignalerna på ryggmärgsnivå. Smärtsignalerna når alltså inte hjärnan vilket innebär att vi inte heller blir medvetna om dem, den s.k. Gate-Control teorin (se akupunktur).
Användbart efter t ex operation.
Många olika massagetekniker finns men syftar alla till att ge muskelavslappning och välbefinnande. Ökad cirkulation gör att muskulaturen kan slappna av och göra sig av med slaggprodukter som t ex mjölksyra. Massage utförs inte som enda behandling, utan kan vara ett komplement till övriga metoder samt träning.
Syftar till att normalisera rörligheten och funktionen i olika leder, rygg och nacke. Olika stretchingmetoder ingår också i de mobiliserande behandlingarna.
Efter en skada eller operation sker en automatisk hämning av stabiliserande muskulatur kring den skadade leden eller bålstabiliteten vid t ex ryggbesvär. Det är mycket viktigt att så fort som möjligt återställa funktionen i det neuromuskulära systemet som svarar för balans och kroppsmedvetenhet. Om inte stabilisering och kroppskontroll återfås kommer hunden röra sig på ett ”instabilt” ben och risken för förslitningsskador och artros ökar. Det är därför är det viktigt att göra rätt sak i rätt ordning. Ståträning, balans och stabilitetsträning på olika underlag är ofta det första som hunden kommer att få träna upp. Detta skall tränas varje dag helst flera gånger/dag.
Det är mycket viktigt för kroppens förmåga att läka på rätt sätt att hunden/katten belastar benet och använder kroppen på bästa sätt så fort som möjligt efter
operation eller skada.
De flesta djurägare får ett hemträningsprogram med sig med övningar som skall göras dagligen. Det räcker alltså inte med rehabiliteringsträning endast här på kliniken. Att hemträningsprogrammet görs är en mycket viktig del för ett lyckat resultat. Hemträningsprogrammet är alltid individuellt utformat. Anpassningar av djurets hemmiljö, promenadrutiner m.m gås igenom för att resultatet skall bli så lyckat så möjligt för din hund/katt.
Det finns många relativt enkla hemträningsövningar man kan göra som
komplement till det vi utför på kliniken – här följer några exempel.
Låt djuret stå på mjuka kuddar – lyft på ett ben, eventuellt putta lite så djuret
måste återta sin balans – high-five övningar – promenera över en stege – slalom mellan koner (eller andra lämpliga föremål) – stretcha (viktigt med korrekt program för detta) – risvärmekudde, gärna på morgonen, hjälper att komma igång med musklerna/mjukar upp.
Hellre fler korta promenader än färre längre, gå sakta
– Gå gärna i högt gräs eller t.ex. blåbärsris
– Några minuter över stock & sten
– Öva balans på stockar
– Upp och ner för backar
– Upp och ner för trottoarkanter.
Att tänka på
Se upp för t ex hala golv, isigt underlag, risk för sträckningar – hoppa inte ur
bilen eller spring i trappor okontrollerat, alltför intensiva lekar med hund-
kompisar eller för explosiva rörelser kan skada vävnader som inte har läkt än.
Fråga gärna oss om andra lämpliga aktiviteter under rehabiliteringen så att
hunden får aktivera hjärnan och må bra mentalt.
I vår butik hittar du det mesta till ditt husdjur. Här finns specialdietmat från Hills och Royal Canin, utrustning, hjälpmedel med mera.
Rådgör gärna med leg. fysioterapeut, ansvarig veterinär, sköterska eller receptionspersonalen.
Hos oss ger vi rådgivning för att hjälpa ditt djur på rätt väg. Fråga i receptionen. Våra foderrådgivare hjälper gärna till!
EKVÄNDAN 2
254 67 HELSINGBORG
TEL 042 – 20 20 00
FAX 042 – 20 20 01
Aktuellt
Vad vi gör
Om oss
Vår butik
Råd om vård
Priser
Kontakt