Helsingborgs Dagblad intervjuade vår VD Elisabet Ellström om hur man bästa sätt hjälper sin fyrbenta kompis när raketer och smällare tar över luftrummet under nyårshelgen. Läs hela artikeln här nedan eller följ länken till artikeln i HD här >>
Under pandemin var det många som skaffade sig en ny hund. Nu står nyår inför dörren. En tid fyllt av fyrverkeri och firande är för många husdjur likställt med oro och stress. Det här kan du göra för att ta hand om din fyrfotade vän när det smäller.
Elisabet Ellström är veterinär på Din Veterinär i Helsingborg. Hon känner väl till problemen som hundar och katter kan drabbas av när raketerna börjar flyga på nyårsafton.
– Många djurägare är oroliga, och vi som jobbar med det här har sett så mycket avigsidor. Jag tror många av oss gärna hade sett ett förbud mot fyrverkeri.
– Vi har sett hundar som blivit skadade av att de tagit raketer i munnen eller hundar som har sprungit bort i samband med att de har blivit rädda, säger Elisabet Ellström. Har du en ny hund kan det vara svårt att veta hur den kommer reagera på förhand.
– Du vet inte om den kommer bli rädd eller inte. Då är det bästa att ha förberett sig innan, säger Elisabet Ellström. Man kan inte räkna med att det kommer att vara möjligt att gå några längre promenader på kvällen så se till att ta en riktigt lång rund på förmiddagen.
Det är också viktigt att komma ihåg att ljuset, och inte bara ljudet, från fyrverkerierna kan påverka hunden.
– Har man en hundbur till bilen kan man ta in den och täcka över så att det blir som en liten mörk koja där hunden kan krypa in. Den kan man fylla med godsaker. Skulle hunden börja visa oro är det bra att försöka avleda hundens uppmärksamhet och distrahera den på något sätt, så den inte fokuserar på det obehagliga.
– Man kan lägga ut lite godis som den får söka efter eller använda sig av en leksak som aktiverar den. Då får hunden lite annat att tänka på, säger Elisabet Ellström. Man ska absolut inte tycka synd om eller ömka hunden. Då riskerar man att förstärka det obehagliga genom att berätta för hunden att det finns fog för oron.
– Agera lugnt och avled rädslan istället. Far hunden fram till fönstret och börjar skälla ska du inte säga ”stackars lilla dig”, säg istället ”kom här så ska vi göra något annat”.
Att stanna inne med hunden när det smäller som värst är också en god idé, även om du har en hund som inte är rädd.
– Det är obehagligt för vilken hund som helst, de har en hörsel som är otroligt mycket bättre än vår, säger Elisabet Ellström. Och så ska man aldrig någonsin, även om hunden verkar lugn, släppa den lös bland fyrverkerier. Inte ens i trädgården.
– Det händer tyvärr varje nyår att det är någon liten hund som springer iväg som inte hittas förrän nästa dag, säger Elisabet Ellström.
För de hundarna som är väldigt oroliga finns det receptfria kosttillskott med dokumenterad effekt. Det hjälper vid mild oro. För de riktigt oroliga går det att lugnande medel utskrivet på recept. Men det är en process som tar tid. Först måste hunden undersökas så att den klarar av att få medicinen. Det går alltså inte att tro att man kan få ett recept utskrivet med kort varsel om det är första gången. Att dela med sig av sitt eget lugnande medel till hunden ska man absolut inte göra.
– Hundar är inte gjorda för människors mediciner, säger Elisabet Ellström. Har det värsta hänt och hunden har blivit jätterädd så hjälper inga lugnande medel.
– Då gäller det att stänga ute alla ljud och sätta sig tillsammans med hunden och skapa trygghet och inte gå ut förrän det slutat smälla. Man kan också sätta igång torktumlaren, diskmaskinen och stereon. Dra för gardinerna och agera lugnt, säger Elisabet Ellström.