Nästan dagligen får vi samtal eller träffar djurägare som på ena eller andra sättet blivit lurade vid sitt djurköp, framför allt
gäller det hund. Tyvärr är inte alla människor ärliga.
Många gånger kan det ju ändå bli en frisk kär vän, men det kan också bli många tråkigheter på vägen. Om säljaren har en historia som verkar alltför konstig för att vara sann så är den säkert inte det heller. Räkna inte med att säljaren heller har
rent mjöl i påsen om han eller hon vill genomföra affären på en parkering.
Vid en seriös försäljning finns ett besiktningsintyg, vaccinationsintyg och en blankett med chipnummer att sända till Jordbruksverket när det gäller hund. Veterinärintyget får inte vara äldre än en vecka. Det är lag på att alla hundar ska vara idmärkta och detta ska registreras på Jordbruksverket.
Viktigt att man ser till att man som ny ägare blir registrerad på aktuella hund. Gäller det en hund som redan finns registrerad på Jordbruksverket så är det viktigt med en överlåtelse till nya ägaren. Smuggelhundar är en vanlig företeelse framför allt i Skåne. Det är naturligtvis omöjligt att veta i de flesta fall, men vanligtvis finns ju en mamma på samma adress som valparna.
Be att få träffa mamman.
Det är inte lagligt att importera valpar som inte är rabiesvaccinerade , chipmärkta eller har ett pass. Därför kan ingen valp under 15 veckor komma lagligen in i Sverige. Man kan rabiesvaccinera tidigast vid 12 veckors ålder och 21 dagar tidigast efter det kan valpen åka. Det är lätt att falla för frestelsen att köpa den där valpen i bakluckan utan några papper för att det är synd om den. Men det är ju tyvärr så att säljaren fixar nya valpar att sälja på samma sätt.
Fråga oss eller någon annan klinik innan köp, eller ta med någon vid köpet som känner till vad som är seriöst. Hoppas att detta kan hjälpa någon att bli lite mer kritisk vid sitt köp.
KONTAKT
EKVÄNDAN 2
254 67 HELSINGBORG
TEL 042 – 20 20 00
VÅR KLINIK
Aktuellt
Vad vi gör
Om oss
Vår butik
Råd om vård
Priser
Kontakt