Elektroterapi –
Stimulans och smärtlindring

NMES = Neuromuskulär

Elektrisk Stimulering
Denna används då muskler har blivit förtvinade av olika anledningar. Hunden kan ha haft ont och inte använt vissa muskelgrupper på länge. Ett annat användningsområde är vid en nervskada/påverkan på nerver som gjort att musklerna kopplade till dessa nerver inte fått några signaler från nervsystemet att arbeta.

El-elektroder sätts på djurets hud och en svag ström skickas via en elapparat som ger musklerna signaler att aktiveras. Man ”lurar” helt enkelt musklerna att komma igång igen. Samtidigt triggas de skadade nerverna att skicka signaler till hjärnan så att en muskelgrupp aktiveras. Detta kan hjälpa det neuromuskulära systemet att komma igång att läka. Djuren brukar tycka att detta är en väldigt skön behandling.


TENS = Transkutan Elektrisk Nervstimulering

Jämfört med NMES är TENS behandling klassad som en smärtlindringsmetod. Man använder oftast 2 olika frekvenser, lågfrekvent (2 Hz) och högfrekvent (80-120 Hz) eller en blandning av dessa. Lågfrekvent behandling ger snabba, rytmiska muskelkontraktioner och en frisättning av kroppens egna smärtlindrande ämnen (se akupunktur). Högfrekvent behandling ger en smärtlindring genom stimulering av beröringsnerver och blockerar smärtsignalerna på ryggmärgsnivå. Smärtsignalerna når alltså inte hjärnan vilket innebär att vi inte heller blir medvetna om dem, den s.k. Gate-Control teorin (se akupunktur).

Användbart efter t ex operation.