TANDVÅRD

Som en egen avdelning på operation finns tandvårdsrummet. Hit kommer både hundar och katter, men även kaniner och marsvin ibland, när det behövs expertis och behandling av tänder och tandkött.

Förberedelser

1-2 v innan: Vi rekommenderar det till alla! men äldre djur (över 10 år), eller djur som är nedsatta av sjukdom, tas alltid in 1-2 veckor innan så vi kan lyssna på hjärtat samt göra en kontroll av blodstatus.

Dagen D: Patienten tas in på morgonen av personalen på operation. Vi behöver dagen på oss för att genomföra alla moment på ett professionellt, omsorgsfullt och säkert sätt.

Först sätts en kanyl i frambenet som ska användas till att ge narkosmedel senare. Till hundar och katter ges lugnande och därefter får de varva ner i sin bur.

Att somna av narkosmedlet som ges genom kanylen tar som regel bara några sekunder. En andningstub förs ner i halsen och förankras på utsidan. Man kopplar sedan direkt på narkosgas så patienten kan fortsätta sova gott under hela behandlingen.

Narkosen övervakas konstant. Både puls, hjärtfrekvens, andning och temperatur kontrolleras oavbrutet, manuellt samt via övervakningsutrustning.

Tandteamet

Välutbildade, erfarna proffs och dessutom goda kollegor! I klinikens tandteam finns veterinär Claes Åhlund och legitimerade djursjukskötarna Karin Franzén, Carina Falkengren, Katarina Lindgren, Karolin Nilsson och Veronica Bjuvegård.

Vad händer i tandrummet?

Så snart vi säkrat att djuret är klar för behandling görs en okulär undersökning av hela munnen. Hur erfaren och välutbildad man än är kan det vara mycket svårt att avgöra precis vilka åtgärder som ska utföras innan man kommit så här långt.

Tänderna rensas med ultraljud. För att veta om några tänder behöver dras ut kan man ta hjälp av vår digitala tandröntgen, där täthet och status på tandrötterna kan ses.

Så snart tänderna är rena och fina och ev dåliga tänder avlägsnats är det dags att vakna upp igen. Narkosgasen tas bort och efter 5-10 minuter kan andningstuben dras ut. Ytterligare ca 30 minuter senare brukar de flesta vara på benen igen, om än lite ostadiga ännu.

Röntgenbild av tänder på hund

Tanden på höger sida har dåliga tandrötter.

Hund som ska genomgå en munsanering

Bild på Schnauzer innan munsanering. Gott om brun beläggning på alla tänder. Nedan till vänster ses samma hund efter avslutad behandling.

När behandlingen är klar

På eftermiddagen när behandlingen är avklarad och ditt djur vaknat upp ur narkosen är det dags at få komma hem igen. Sköterskan som genomfört behandlingen kommer att berätta vad som gjorts, lite om narkosens efterverkningar och inte minst hur du ska hjälpa ditt djur att hålla sina tänder i gott skick. Inte omöjligt att hon därför rekommenderar dig att köpa med lite tandvårdsprodukter att använda hemma. Vi har allt du behöver i vår butik och hjälper dig gärna välja rätt:

Hemma

Tandborstning – klarar vi det? Jadå, de allra flesta klarar det alldeles utmärkt, både du och ditt djur. Övning ger färdighet och dessutom goda resultat. Med största sannolikhet kan du förebygga bildning av tandsten på tänderna och inflammation i tandköttet genom att borsta din hund eller katts tänder. Som minst kan du i alla fall förlänga tiden fram till nästa nödvändiga munsanering på kliniken. Klicka på knappen för att se en film som visar både hur och varför:

Din Veterinär smådjurskliniken logga

EKVÄNDAN 2, 254 67 HELSINGBORG, TEL 042 - 20 20 00