TANDVÅRD

Som en egen avdelning på operation finns tandvårdsrummet. Hit kommer både hundar och katter, men även kaniner och marsvin ibland, när det behövs expertis och behandling av tänder och tandkött.

Förberedelser

1-2 v innan: Vi rekommenderar det till alla! men äldre djur (över 10 år), eller djur som är nedsatta av sjukdom, tas alltid in 1-2 veckor innan så vi kan lyssna på hjärtat samt göra en kontroll av blodstatus.

Dagen D: Patienten tas in på morgonen av personalen på operation. Vi behöver dagen på oss för att genomföra alla moment på ett professionellt, omsorgsfullt och säkert sätt.

Först sätts en kanyl i frambenet som ska användas till att ge narkosmedel senare. Till hundar och katter ges lugnande och därefter får de varva ner i sin bur.

Att somna av narkosmedlet som ges genom kanylen tar som regel bara några sekunder. En andningstub förs ner i halsen och förankras på utsidan. Man kopplar sedan direkt på narkosgas så patienten kan fortsätta sova gott under hela behandlingen.

Narkosen övervakas konstant. Både puls, hjärtfrekvens, andning och temperatur kontrolleras oavbrutet, manuellt samt via övervakningsutrustning.

Tandteamet

Välutbildade, erfarna proffs och dessutom goda kollegor! I klinikens tandteam finns veterinär Claes Åhlund och legitimerade djursjukskötarna Karin Franzén, Carina Falkengren, Katarina Lindgren, Karolin Nilsson och Veronica Bjuvegård.

Vad händer i tandrummet?

Så snart vi säkrat att djuret är klar för behandling görs en okulär undersökning av hela munnen. Hur erfaren och välutbildad man än är kan det vara mycket svårt att avgöra precis vilka åtgärder som ska utföras innan man kommit så här långt.

Tänderna rensas med ultraljud. För att veta om några tänder behöver dras ut kan man ta hjälp av vår digitala tandröntgen, där täthet och status på tandrötterna kan ses.

Så snart tänderna är rena och fina och ev dåliga tänder avlägsnats är det dags att vakna upp igen. Narkosgasen tas bort och efter 5-10 minuter kan andningstuben dras ut. Ytterligare ca 30 minuter senare brukar de flesta vara på benen igen, om än lite ostadiga ännu.

Tanden på höger sida har dåliga tandrötter.

Bild på Schnauzer innan munsanering. Gott om brun beläggning på alla tänder. Nedan till vänster ses samma hund efter avslutad behandling.

När behandlingen är klar

På eftermiddagen när behandlingen är avklarad och ditt djur vaknat upp ur narkosen är det dags at få komma hem igen. Sköterskan som genomfört behandlingen kommer att berätta vad som gjorts, lite om narkosens efterverkningar och inte minst hur du ska hjälpa ditt djur att hålla sina tänder i gott skick. Inte omöjligt att hon därför rekommenderar dig att köpa med lite tandvårdsprodukter att använda hemma. Vi har allt du behöver i vår butik och hjälper dig gärna välja rätt:

Hemma

Tandborstning – klarar vi det? Jadå, de allra flesta klarar det alldeles utmärkt, både du och ditt djur. Övning ger färdighet och dessutom goda resultat. Med största sannolikhet kan du förebygga bildning av tandsten på tänderna och inflammation i tandköttet genom att borsta din hund eller katts tänder. Som minst kan du i alla fall förlänga tiden fram till nästa nödvändiga munsanering på kliniken. Klicka på knappen för att se en film som visar både hur och varför:

Telefon

042-20 20 00

Besöksadress

Ekvändan 2 254 67 Helsingborg

Våra telefontider

Mån – Fre 07.00 – 12.00 och 13.00 – 16.00

Våra ordinarie öppettider

Mån - tors 08.00 – 20.00
Fre 08.00 – 17.00
Lör 09.00 – 15.00

Avvikande öppettider
2020-04-10 Långfredag                      STÄNGT
2020-04-11 Påskafton                        STÄNGT
2020-04-12 Påskdagen                      STÄNGT
2020-04-13 Annandag påsk              STÄNGT
2020-05-01 1:a maj                            STÄNGT
2020-05-21 Kristi Himmelsfärd        STÄNGT
2020-06-19 Midsommarafton          STÄNGT
2020-06-20 Midsommardagen        STÄNGT

Klicka här för att se alla öppettider som gäller över jul- och nyårshelgerna.

Avbokning av bokad tid

Om ni inte har möjlighet att komma på ett bokat besök ber vi er avboka minst 12 timmar innan besöket. För icke-avbokade besök måste vi tyvärr debitera en besöksavgift 740 kronor.

Ni avbokar lättast på vår återbudsmail:

aterbud@dinvet.nu eller under telefonväxelns öppettider på 042-20 20 00.

Smådjurskliniken Din Veterinär

Storhelger, röda dagar och sommarsemester

I anslutning till storhelger och röda dagar kan klinikens och telefonväxelns öppettider avvika. Också under sommarsemesterns intensivaste period ändras öppettiderna.

Vi lägger ut information här när det är aktuellt!

När kliniken är öppen tar vi emot akut sjuka djur med livshotande tillstånd utan tidbokning. Alla andra besök bokas via telefon eller onlinebokning.

Och om vi inte har möjlighet så hänvisar vi till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg
tel 042-16 80 00.

ONLINEBOKNINGEN HAR SEMESTER V 26-33

Från v 34 kommer det återigen att finnas bokningsbara tider. Det är snabbt och enkelt  att via mobil, dator eller surfplatta bokad din tid för:

KASTRATION HANKATT
KASTRATION HONKATT
VACCINATION HUND OCH KATT
RABIESVACCINATION HUND OCH KATT

Hittar du inte en tid eller typ av bokning som passar just dig och ditt djur? Ring oss så hjälper vi dig! Tel 042 - 20 20 00.

ONLINEBOKNINGEN HAR SEMESTER V 26-33

Behöver du ett recept för fästingprofylax nu? Ring oss! Vi håller kliniken öppen hela sommaren.

GDPR: General Data Protection Regulation (fd PUL)

På vår klinik skyddas och hanteras all personlig information på ett säkert och respektfullt sätt. Vi följer gällande lagstiftning och god sed i vår bransch. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Mer information om GDPR kan du hitta här.

KONTAKT

EKVÄNDAN 2
254 67 HELSINGBORG
TEL 042 - 20 20 00

AKTUELLT HOS OSS

Prisvärt med VetPlan

Med VetPlan får du som kattägare vaccination, kastration samt ID-märkning för din hankatt för endast 310 kr och honkatt för så lite som 850 kr. Kom in och tala med oss om VetPlan eller anmäl dig via vår hemsida;...

läs mer