CUSHINGS SJUKDOM

CUSHING

Det är ett tillstånd som beror på en överproduktion av hormon från binjuren. Symtomen varierar, men är vanligen ökad törst, viktökning, hudförändringar och symtom på infektioner. Sjukdomen behandlas medicinskt vilket består av behandling med tabletter. Två typer av behandling finns och vad veterinären väljer att sätta in, beror på olika överväganden.

Behandlingseffekt

Det första tecknet på att behandlingen har effekt är att törsten minskar. Detta brukar man märka efter några dagar upp till två veckor. Att mäta törsten kan vara ett enkelt och effektivt sätt att följa behandlingen. En hund dricker normalt ca fem dl per tio kg (glöm dock ej ev. vatten i maten) och går det över en liter per tio kg är det ett klart tecken på ökad törst. Mät gärna hur mycket hunden dricker innan du börjar behandla och sedan tre till sex dagar in i behandlingen. Tänk dock på att det kan variera en del mellan dagarna, på grund av normalvariation.

Den första behandlingskontrollen sker efter tre veckor. Andra tecken på behandlingseffekt som tex normalisering av vikten och hudförändringar sker mer gradvis och tar som regel två till tre månader.

Behandlingen skrivs antingen på recept och följs enligt ordination eller så ska du ge x antal tabletter Lysodren per dag, som vi tillhandahåller. Denna dos sänks till en underhållsdos på en eller två gånger per vecka första behandlingskontrollen eller om du märker att törsten normaliserats.

Om du fått Vetoryl på recept är det viktigt att blodprov för behandlingskontroll tas precis innan tablettgiva. Tabletten skall ha givits på samma tid minst 3 dagar i följd innan provtagning. Kontrollen består av ett blodprov, där halten cortisol i blodet mäts. Hunden behöver inte stanna på kliniken i samband med provtagning och det är viktigt att hunden inte är stressad i samband med provtagningen, då detta kan ge felaktiga värden.

Normalt sett kan cushings sjukdom väl kontrolleras med denna behandling och din hunds symtom helt försvinna inom en kortare eller längre tid. Det kräver dock övervakning och du kommer att få nya ordinationer om dosering efter hur resultatet från belastningstesterna ser ut.

Biverkning vid behandling

Behandlingen kan ge biverkningar men dessa orsakas som regel av en för kraftig sänkning av binjurehormonproduktion. Alltså är det av största vikt att hitta rätt dos för din hund genom att upprepade gånger kontrollera binjurehormonernas nivå. De biverkningar du ska se upp med är ff a nedsatt aptit. Då sjukdomen ger en ökad aptit kan en normalisering av aptiten ses som ett svar på behandlingen, men om hunden äter mycket sämre eller inte alls ska du inte ge mer behandling innan du kontaktar oss. Andra möjliga biverkningar är slöhet och kräkningar. Avbryt då behandlingen och kontakta oss, om du misstänker biverkningar.

Telefon

042-20 20 00

Besöksadress

Ekvändan 2 254 67 Helsingborg

Våra telefontider

Mån – Fre 07.00 – 12.00 och 13.00 – 16.00

Våra ordinarie öppettider

Mån - tors 08.00 – 20.00
Fre 08.00 – 17.00
Lör 09.00 – 15.00

Avvikande öppettider
2020-04-10 Långfredag                      STÄNGT
2020-04-11 Påskafton                        STÄNGT
2020-04-12 Påskdagen                      STÄNGT
2020-04-13 Annandag påsk              STÄNGT
2020-05-01 1:a maj                            STÄNGT
2020-05-21 Kristi Himmelsfärd        STÄNGT
2020-06-19 Midsommarafton          STÄNGT
2020-06-20 Midsommardagen        STÄNGT

Klicka här för att se alla öppettider som gäller över jul- och nyårshelgerna.

Avbokning av bokad tid

Om ni inte har möjlighet att komma på ett bokat besök ber vi er avboka minst 12 timmar innan besöket. För icke-avbokade besök måste vi tyvärr debitera en besöksavgift 740 kronor.

Ni avbokar lättast på vår återbudsmail:

aterbud@dinvet.nu eller under telefonväxelns öppettider på 042-20 20 00.

Smådjurskliniken Din Veterinär

Storhelger, röda dagar och sommarsemester

I anslutning till storhelger och röda dagar kan klinikens och telefonväxelns öppettider avvika. Också under sommarsemesterns intensivaste period ändras öppettiderna.

Vi lägger ut information här när det är aktuellt!

När kliniken är öppen tar vi emot akut sjuka djur med livshotande tillstånd utan tidbokning. Alla andra besök bokas via telefon eller onlinebokning.

Och om vi inte har möjlighet så hänvisar vi till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg
tel 042-16 80 00.

ONLINEBOKNINGEN HAR SEMESTER V 26-33

Från v 34 kommer det återigen att finnas bokningsbara tider. Det är snabbt och enkelt  att via mobil, dator eller surfplatta bokad din tid för:

KASTRATION HANKATT
KASTRATION HONKATT
VACCINATION HUND OCH KATT
RABIESVACCINATION HUND OCH KATT

Hittar du inte en tid eller typ av bokning som passar just dig och ditt djur? Ring oss så hjälper vi dig! Tel 042 - 20 20 00.

ONLINEBOKNINGEN HAR SEMESTER V 26-33

Behöver du ett recept för fästingprofylax nu? Ring oss! Vi håller kliniken öppen hela sommaren.

GDPR: General Data Protection Regulation (fd PUL)

På vår klinik skyddas och hanteras all personlig information på ett säkert och respektfullt sätt. Vi följer gällande lagstiftning och god sed i vår bransch. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Mer information om GDPR kan du hitta här.

KONTAKT

EKVÄNDAN 2
254 67 HELSINGBORG
TEL 042 - 20 20 00

AKTUELLT HOS OSS

Prisvärt med VetPlan

Med VetPlan får du som kattägare vaccination, kastration samt ID-märkning för din hankatt för endast 310 kr och honkatt för så lite som 850 kr. Kom in och tala med oss om VetPlan eller anmäl dig via vår hemsida;...

läs mer