Vaccination av hund, katt och kanin

Här hittar du generell information samt vad som rekommenderas för hund, katt och kanin.

Allmänt om vaccination

När du vaccinerar din hund, katt eller kanin hos oss, möter du alltid en legitimerad veterinär som inte bara vaccinerar, utan också utför en fullständig veterinärundersökning, inklusive tandkontroll. Vi erbjuder även skräddarsydd rådgivning för ditt djurs specifika behov, från fästingprofylax till åtgärder för att lugna oroliga djur vid resor eller nyårsfirande. Vi debiterar inga extra avgifter för receptutskrift. Regelbunden vaccination rekommenderas för att upprätthålla optimalt skydd, med anpassningar baserat på djurtyp och smittrisk.

Återvaccination

För att bibehålla ett effektivt skydd efter grundvaccinationen, är regelbundna återvaccinationer nödvändiga. Spara alltid vaccinationsintyget, vilket är ett viktigt dokument för att kunna följa ditt djurs vaccinationshistorik:

  • Ta med intyget vid varje vaccinationstillfälle.
  • För rabiesvaccination, se till att vaccinationen registreras i djurets EU-pass, vilket är obligatoriskt.

     

Genom att upprätthålla en komplett vaccinationshistorik säkerställer du att ditt djur får bästa möjliga skydd mot de aktuella sjukdomarna.

Hantera svullnad efter vaccination

Det är inte ovanligt att se en liten svullnad vid injektionsstället efter vaccinationen. Denna svullnad är oftast harmlös och en del av kroppens naturliga reaktion på vaccinet. Den bör avta av sig själv inom några veckor. Även om det är sällsynt, kan djuret i vissa fall uppleva en allergisk reaktion, tillsammans med tillfälliga symtom som illamående och feber. Om du observerar ihållande symtom eller tecken på allvarlig obehag hos ditt djur, kontakta din veterinär omedelbart.

Sjukdom trots vaccination

Det finns inget vaccin som kan garantera fullständigt skydd mot sjukdom. Trots att vacciner ger ett optimalt skydd, kommer det alltid att finnas individer som helt enkelt inte kan bilda en tillräckligt stor mängd antikroppar. Det finns mer än en orsak.

De antikroppar som nyfödda får i sig via modersmjölken kan störa utvecklingen av de nya antikroppar som nyföddas eget immunsystem skall bilda som en reaktion på vaccineringen. Individuella katter och hundar kan sakna tillräcklig förmåga att producera antikroppar. De är vad man kallar immunologiskt inkompetenta. Dålig immunokompetens finns också hos djur som samtidigt lider av någon sjukdom. Om en hund eller katt vaccineras under inkubationstiden kan sjukdom ändå bryta ut, eftersom det tar ett antal dagar innan ett tillräckligt skydd har bildats. Det är därför viktigt att ditt djur är friskt vid vaccinationstillfället. Vissa läkemedel kan också hämma immunsystemet och därför reducera vaccinationssvaret. Det vanligaste läkemedlet i denna grupp är kortison.
Angående rabiesvaccination, se avsnittet om att åka utomlands med sitt husdjur på Jordbruksverkets webbsidor på: www.sjv.se »

Vaccination hund

 

Vaccinationsschema för valpar

 

Valpar vaccineras mot valpsjuka parvovirus, smittsam leverinflammation och kennelhosta vid 8 och 12 veckors ålder, samt vid 1 års ålder. 

Årlig återvaccination rekommenderas för kennelhosta och vart tredje år för de övriga sjukdomarna.

Vaccination av dräktiga tikar

Dräktiga tikar som inte regelbundet vaccinerats kan vaccineras under dräktigheten för att ge både modern och de blivande valparna ett inledande skydd. Antikropparna som tiken utvecklar efter vaccinationen överförs via modersmjölken och ger valparna skydd under deras första levnadsveckor.

Vaccination av katt

Katter vaccineras mot kattpest och kattsnuva vid 9 och13 veckors ålder samt 1 år senare. Återvaccination årligen mot kattsnuva samt med 3 års mellanrum mot kattpest.

Innekatter

Det är viktigt att även innekatter vaccineras, då de i motsats till utekatter inte utsätts för smitta som kan underhålla en viss immunitet. Den oskyddade innekatten kan plötsligt exponeras för smitta och insjunkna genom att man själv dragit hem smitta via avföring och urin som kan ha fastnat på t ex skorna. En ovaccinerad katt som skall inackorderas på kattpensionat löper stor risk att drabbas av kattsnuva.

Vaccination kanin

Kaniner kan vaccineras mot kaninpest och kaningulsot. Det finns två stammar av kaningulsot; stam 1 och stam 2. Den senare, stam 2, utvecklades för några år sedan och har drabbat många kaniner, tyvärr oftast med dödlig utgång. För kaniner som vistas ute bör man överväga att vaccinera med tätare intervall än årligen – rådgör med din veterinär.

På vår klinik gör vi allt för att hålla oss uppdaterade gällande sjukdomar, farsoter och vacciner. För närvarande vaccinerar vi kaniner med Nobivac Myxo-RHD PLUS. Första vaccinationen vid 5 veckors ålder, därefter årligen. Immunisering efter 3 veckor.


Vill du veta mer om sjukdomarna kan du läsa här:

Kaningulsot »
Kaninpest »