VACCINATION

Här hittar du generell information samt vad som rekommenderas för hund, katt och kanin.

ALLMÄNT OM VACCINATION

När du väljer att vaccinera ditt djur hos oss får du alltid träffa en legitimerad veterinär. Förutom att vaccinera gör vi en klinisk undersökning av ditt djur och kontrollerar djurets tänder. Du har möjlighet att få svar på frågor du kanske har kring ditt djurs hälsostatus och frågor kring foder. Du har också möjlighet att få hjälp med fästingprofylax eller råd för djur som är oroliga, t ex vid resor eller nyår. Vi tar aldrig ut extra avgifter för att skriva ut recept till våra patienter. Hundar, katter och kaniner bör vaccineras årligen för att upprätthålla sitt vaccinationsskydd. Avvikelser kan förekomma beroende på djurslag och smittrisk.

Återvaccination och intyg

Efter grundvaccination måste ditt djur återvaccineras för att bibehålla skyddet. Genom att spara vaccinationsintyget kan du och din veterinär följa ditt djurs vaccinationsstatus. Tag därför med intyget vid varje vaccinationstillfälle. Detta är särskilt viktigt vid rabiesvaccination då vaccinationen som regel ska föras in i djurets pass.

Svullnad efter vaccination

Det kan ibland uppstå en svullnad vid injektionsstället. Svullnaden irriterar sällan djuret och försvinner av sig själv efter några veckor. Detta är en naturlig reaktion på vaccinet. Ditt djur kan, i undantagsfall, få en allergisk reaktion, illamående och feber av övergående natur.

Sjukdom trots vaccination

Det finns inget vaccin som kan garantera fullständigt skydd mot sjukdom. Trots att vacciner ger ett optimalt skydd, kommer det alltid att finnas individer som helt enkelt inte kan bilda en tillräckligt stor mängd antikroppar. Det finns mer en orsak.

De antikroppar som nyfödda får i sig via modersmjölken kan störa utvecklingen av de nya antikroppar som nyföddas eget immunsystem skall bilda som en reaktion på vaccineringen.   Individuella katter och hundar kan sakna tillräcklig förmåga att producera antikroppar. De är vad man kallar immunologiskt inkompetenta. Dålig immunokompetens finns också hos djur som samtidigt lider av någon sjukdom. Om en hund eller katt vaccineras under inkubationstiden kan sjukdom ändå bryta ut, eftersom det tar ett antal dagar innan ett tillräckligt skydd har bildats. Det är därför viktigt att ditt djur är friskt vid vaccinationstillfället. Vissa läkemedel kan också hämma immunsystemet och därför reducera vaccinationssvaret. Det vanligaste läkemedlet i denna grupp är kortison.  Angående rabiesvaccination, se avsnittet om att åka utomlands med sitt husdjur på Jordbruksverkets webbsidor på: www.sjv.se.

HUND

Hundar vaccineras mot valpsjuka, parvovirusinfektion, smittsam leverinflammation och kennelhosta vid 8 och 12 veckors ålder samt vid 1års ålder. Revaccination rekommenderas årligen mot kennelhosta samt med 3 års mellanrum mot parvovirusinfektion, valpsjuka och smittsam leverinflammation.

Vaccination av dräktiga tikar

En tik som parats och blivit dräktig utan att ha blivit regelbundet vaccinerad, kan vaccineras under dräktigheten. På så sätt försäkras tiken och hennes blivande valpar ett initalt skydd. Antikroppar, som tiken bildar efter vaccinationen, kommer att finnas i modersmjölken tillgängligt för valparna. Valparna får p g a detta ett skydd som varar under de första levnadsveckorna.

KATT

Katter vaccineras mot kattpest och kattsnuva vid 9 och13 veckors ålder samt 1 år senare. Revaccination årligen mot kattsnuva samt med 3 års mellanrum mot kattpest.

Innekatter

Det är viktigt att även innekatter vaccineras, då de i motsats till utekatter inte utsätts för smitta som kan underhålla en viss immunitet. Den oskyddade innekatten kan plötsligt exponeras för smitta och insjunkna genom att man själv dragit hem smitta via avföring och urin som kan ha fastnat på t ex skorna. En ovaccinerad katt som skall inackorderas på kattpensionat löper stor risk att drabbas av kattsnuva.

KANIN

Kaniner kan vaccineras mot kaninpest och kaningulsot. Det finns två stammar av kaningulsot; stam 1 och stam 2. Den senare, stam 2, utvecklades för några år sedan och har drabbat många kaniner, tyvärr oftast med dödlig utgång. För kaniner som vistas ute bör man överväga att vaccinera med tätare intervall än årligen – rådgör med din veterinär.

På vår klinik gör vi allt för att hålla oss uppdaterade gällande sjukdomar, farsoter och vacciner. För närvarande rekommenderar vi en kombo av Myxo RHD (kaninpest och kaningulsot stam 1) samt Filavac (kaningulstot stam 2). Det finns i skrivande stund inte något vaccin som innehåller alla tre, utan man får ge dessa två för att uppnå optimalt skydd.

Vill du veta mer om sjukdomarna kan du läsa här;
Kaningulsot
Kaninpest

Telefon

042-20 20 00

Besöksadress

Ekvändan 2 254 67 Helsingborg

Våra telefontider

Mån – Fre 07.00 – 12.00 och 13.00 – 16.00

Våra ordinarie öppettider

Mån - tors 08.00 – 20.00
Fre 08.00 – 17.00
Lör 09.00 – 15.00

Avvikande öppettider
2020-04-10 Långfredag                      STÄNGT
2020-04-11 Påskafton                        STÄNGT
2020-04-12 Påskdagen                      STÄNGT
2020-04-13 Annandag påsk              STÄNGT
2020-05-01 1:a maj                            STÄNGT
2020-05-21 Kristi Himmelsfärd        STÄNGT
2020-06-19 Midsommarafton          STÄNGT
2020-06-20 Midsommardagen        STÄNGT

Klicka här för att se alla öppettider som gäller över jul- och nyårshelgerna.

Avbokning av bokad tid

Om ni inte har möjlighet att komma på ett bokat besök ber vi er avboka minst 12 timmar innan besöket. För icke-avbokade besök måste vi tyvärr debitera en besöksavgift 740 kronor.

Ni avbokar lättast på vår återbudsmail:

aterbud@dinvet.nu eller under telefonväxelns öppettider på 042-20 20 00.

Smådjurskliniken Din Veterinär

Storhelger, röda dagar och sommarsemester

I anslutning till storhelger och röda dagar kan klinikens och telefonväxelns öppettider avvika. Också under sommarsemesterns intensivaste period ändras öppettiderna.

Vi lägger ut information här när det är aktuellt!

När kliniken är öppen tar vi emot akut sjuka djur med livshotande tillstånd utan tidbokning. Alla andra besök bokas via telefon eller onlinebokning.

Och om vi inte har möjlighet så hänvisar vi till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg
tel 042-16 80 00.

ONLINEBOKNINGEN HAR SEMESTER V 26-33

Från v 34 kommer det återigen att finnas bokningsbara tider. Det är snabbt och enkelt  att via mobil, dator eller surfplatta bokad din tid för:

KASTRATION HANKATT
KASTRATION HONKATT
VACCINATION HUND OCH KATT
RABIESVACCINATION HUND OCH KATT

Hittar du inte en tid eller typ av bokning som passar just dig och ditt djur? Ring oss så hjälper vi dig! Tel 042 - 20 20 00.

ONLINEBOKNINGEN HAR SEMESTER V 26-33

Behöver du ett recept för fästingprofylax nu? Ring oss! Vi håller kliniken öppen hela sommaren.

GDPR: General Data Protection Regulation (fd PUL)

På vår klinik skyddas och hanteras all personlig information på ett säkert och respektfullt sätt. Vi följer gällande lagstiftning och god sed i vår bransch. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Mer information om GDPR kan du hitta här.

KONTAKT

EKVÄNDAN 2
254 67 HELSINGBORG
TEL 042 - 20 20 00

AKTUELLT HOS OSS

Prisvärt med VetPlan

Med VetPlan får du som kattägare vaccination, kastration samt ID-märkning för din hankatt för endast 310 kr och honkatt för så lite som 850 kr. Kom in och tala med oss om VetPlan eller anmäl dig via vår hemsida;...

läs mer