Öronskabb (Otodectes)

Öronskabb är en parasit som lever i och omkring kattens hörselgång. Vanliga symtom är att katten kliar mot öronen eller skakar på huvudet. Ofta ses ett kaffesumpsliknande sekret i hörselgången. För att ställa diagnos kan man antingen se skabbdjuren direkt när man tittar ner i örat med ett otoskop eller också genom att titta på ett prov från örat i mikroskop.

Öronskabb är smittsamt och alla katter i hushållet ska behandlas. I vissa fall kan även hundar i familjen behöva behandling. Behandling sker med ett så kallat spot on preparat som sätts på huden i nacken. Ofta räcker en behandling, men ibland ger man ytterligare en dos efter 1 månad, följ anvisningen på ditt recept.

Vid diagnos är det bra att göra en rengöring av örat för att få bort en del av öronvaxet. När medicinen satts på djuret ska man inte göra rent i örat de första 10–14 dagarna för att inte tvätta bort medicinen. Har katten därefter mycket vax i örat kan du göra rent i örat igen med ett vaxlösande öronrengöringsmedel.

Om din katt har fortsatta besvär med klåda eller mycket smuts i örat efter avslutad behandling (1-2 månader) – kontakta oss för ny undersökning för att kontrollera att skabbdjuren är borta och att katten inte utvecklat en öroninfektion orsakad av jästsvamp eller bakterier.